Η Ελάτη Τρικάλων
Ελάτη – Τα χρώματα των εποχών, στην Ελλάδα που μαγεύει!
Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, για χιλιάδες επισκέπτες, από κάθε σημείο της χώρας. Ο λόγος για την Ελάτη, η οποία βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων.
Απέχει 14 χλμ. από την Πύλη και τη συναντά ο επισκέπτης μετά τη στενή γέφυρα του Πορτιάτη, ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Κόζιακα. Η Ελάτη (ή Τύρνα, όπως λεγόταν στους αρχαίους χρόνους) βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του Νομού.
Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. μέσα σε πυκνό ελατόδασος της Νότιας Πίνδου, σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε κτίστηκε το χωριό, παρόλα αυτά πιθανολογείται πως χτίστηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Το 1823, τα χωριά Τύρνα, Περτούλι, Βέτερνικ – Πύρρα καταστράφηκαν από τους Αρβανίτες. Το χωριό ξαναχτίστηκε το 1925-’28 για να καεί ξανά το Νοέμβριο του 1943, από τους Γερμανούς. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος) και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Ν. Τρικάλων (ΑΝΕΝΤ) για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού, στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.
Οι πρώτοι οικισμοί του χωριού ήταν πιο χαμηλά στο ποτάμι, όπου υπήρχε από το 19ο αιώνα η εκκλησία-μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου. Σήμερα, από αυτή σώζεται τμήμα του τέμπλου, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Η θέση του χωριού ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως «Σταυρός» προς τιμήν του Δασκάλου Κοσμά Αιτωλού, ο οποίος δίδαξε στο χωριό το 1777-’78. Σήμερα, η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια προσφέρουν μια ιδιαίτερης αξίας ομορφιά.
Η Ελάτη προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, σκι, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση κ.ά.
Αποτελεί, παράλληλα, και ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν και περιηγηθούν στις γύρω περιοχές, όπως τα χωριά του Ασπροπόταμου. Η Ελάτη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση (άνθρωποι κάθε ηλικίας) όλο το χρόνο και διαθέτει μια πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή, παραδοσιακά καταλύματα ποιότητας, ξενοδοχεία, μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων, καφέ εστιατόρια και ταβέρνες.
Μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό οικισμό, ενώ ο κεντρικός δρόμος διασχίζει το χωριό και οδηγεί στο Βροντερό και τους Καλογήρους. Λίγο έξω από το χωριό, στον Κόκκινο Βράχο, υπάρχουν τρεις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1.700μ) βρίσκεται το ορεινό καταφύγιο «Χατζηπέτρος».
Μόλις 4 χλμ. από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα πολύ όμορφο χωριό του νομού, μέσα σε πλούσια βλάστηση (πλατάνια) και νερά. Λίγο πιο κάτω από το Βροντερό, βρίσκεται το χωριό Καλόγεροι, με το διατηρούμενο παραδοσιακό νερόμυλο και το μονοπάτι που οδηγεί στην «Σπηλιά της Νεράιδας«. Από το χωριό Καλόγεροι μπορεί κάποιος να δει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Δύο χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιος Προκόπιος, με την επιβλητική ομώνυμη εκκλησία.
Ο επισκέπτης των οικισμών αυτών μπορεί να επισκεφθεί το ναό ή και να επιλέξει μια από τις ομορφότερες διαδρομές προς τα Στουρναρέικα.
Στο δρόμο προς την Ελάτη, ο επισκέπτης συναντά το Ροπωτό, που απέχει 11 χλμ από την Πύλη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750μ. Δεξιά και αριστερά του οικισμού υπάρχουν 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, το οποίο φιλοξενεί πλούσια, άγρια πανίδα (αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες), ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό καλύπτεται από ελάτη.
Στην περιοχή βρίσκεται η περίφημη κορυφή της Καράβας (1.618μ.), από την οποία απολαμβάνει κάποιος μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο. Στο χωριό σώζεται και λειτουργεί νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη) και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια.
Η ορειβασία στην Καράβα, το ψάρεμα μπριάνας, πέστροφας και χελιών στα νερά του Ροπωτιανού και του Παλικαριά είναι οι κυριότερες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στους επισκέπτες της, ενώ αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Μαντρί, μέσω της πηγής «Γκούρα», το νερόμυλο και να μείνει στο καταφύγιο που χρησιμοποιεί ο Ορειβατικός Σύλλογος.
(Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ, κείμενο του Απ. Ζώη)